Wednesday, September 17, 2008

Orángutánok


"Bárcsak megértenék az emberek, hogy az állatok ugyanolyan kiszolgáltatottak, s ugyanúgy függenek tőlünk, mint a gyerekek; ezt a gyámságot ránk ruházták." - James Herriot

Narancssárga szőrpamacsok. Okosak. Orángutánok. A szó maláj jelentése "erdei ember". Ma már csak néhányezer példány fordul elő közülük Szumátrán és Borneón. Ami nagyon kár. Aki látott már orángután bébit, nem hiszem el, hogy nem lopta volna-e rögtön a szívébe magát. Egyre gyakrabban kerülnek újságba cikkek róluk, vagy tv-ben dokumentumfilmek.
Legjobban veszélyezteti őket, az illegális kereskedelem illetve a fakitermelés. Indonéziában a pálmaolaj termelés veszélyezteti évente 3000 egyed életét.
1999-ben alapították a Borneo Orangutan Survival Foundation-t. Mentőállomás, karantén és klinika egyben. A szervezet munkájáról bővebben a GEO magazin júliusi számában lehet olvasni. Érdekes cikkecske :). Ami érdekeset például, meg lehet tudni a cikkből az az, hogy az anyák 7 évig gondoskodnak a kicsinyeikről... Megtudhatjuk hogyan vált egy holland férfi az orángutánok rajongóivá és védelmezőévé. Már nem akarok arról írni még mi mindent...
Amiért írtam ezt a cikket, csak azért, mert én is nagyon szeretem ezeket a majmocskákat, ás sajnálnám, ha néhány év múlva csak fényképen láthatnám már őket. Mivel jelenleg az anyagi helyzetem nem engedi meg, hogy Ázsiába utazzak és eredeti környezetükben lássam az orángutánokat, szeretném, ha néhány év múlva, amikor gazdag leszek elmehessek. Mást most nem igen tudok tenni, ami segíthetne nekik. Rendszeresen küldök emaileket valamilyen állatvédő cég által államvezetőknek, ahol kegyetlenül bánnak valamilyen állatokkal, demonstráció képpen.
Hát akkor ennyit az orángutánkákról.

No comments: